Reactie op noodsituaties (BHV)

noodsituatie

 

De reactie op noodsituaties (BHV) is een veelomvattend gebied binnen het veiligheidsbeheer, dat een veel breder scala aan disciplines bestrijkt dan de meeste andere veiligheidsgebieden.

Een van de meest voorkomende problemen in Nederland is hoe te zorgen voor een kortere reactietijd bij een ernstig incident. BHV-training is daarom verplicht gesteld door de FSFA. Het reageren op noodsituaties wordt vergemakkelijkt door het volgen van een BHV-training – hoe flexibeler, aanpasbaarder en flexibeler u bent, hoe beter.

In de sector rampenbestrijding is het tweede aspect van BHV dan ook het “voorkomen” dat zich in de toekomst incidenten voordoen (ongevallenpreventie).

De FSFA-opleiding in preventie heeft tot doel de frequentie van incidenten te verminderen door tijd en kosten te besparen bij het elimineren van dat soort acties die niet nodig of wenselijk zijn. Het helpt niet alleen om incidenten te voorkomen, maar voorkomt ook dat operationele plannen moeten worden opgesteld om ze het hoofd te bieden.

In een basisopleiding preventie (BHV) moeten de vier elementen van preventieve maatregelen centraal staan, d.w.z. snelle behandeling van een incident, identificatie van het risico, preventie, het testen van toebehoren en parameters, en de evaluatie van een test op deze preventie.

Een belangrijke doelstelling is de vertragingen met 90% te verminderen, zodat de cursus over het algemeen langer zal zijn dan de eerste reactieperiode. Een BHV-cursus van 5 minuten kan 3-4 uur duren, afhankelijk van de manier waarop u de cursus wilt geven. U zult ruim de tijd hebben voor vragen. In een BHV cursus van deze aard, zult u proberen die gebieden te behandelen die essentieel zijn voor elke veiligheidsmanagement activiteit – preventie. Dit is waar u na alle ‘heuvels’ (tempels) van uw veiligheidsmanagementfilosofie samenkomt.

In de eerste BHV-opleiding leert u zich voor te bereiden op een ‘groot incident’. Sommige daarvan zullen niet gevaarlijk lijken, maar kunnen in werkelijkheid net zo gevaarlijk zijn. Dit element kan lijken voort te vloeien uit een bewustwording van de risico’s waarvan u zich reeds bewust bent. Preventie kan echter ook een element zijn van het opnemen van de waarden van menselijke bekwaamheid. Dit maakt het mogelijk de hoge kosten van een ongeval te vermijden. Het maakt de reactie van de meeste slachtoffers van ongevallen veiliger.

Voor Preventie zijn de principes van BHV dezelfde. Dit is een zeer praktisch vakgebied voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe kans in de veiligheid. Het is echter mogelijk BHV te combineren met andere veiligheidsgebieden die noodprocedures vereisen. Een voorbeeld zou informatiebeveiliging kunnen zijn, of het gebruik van veiligheidsmanagementsystemen (RMS).

Dit alles neemt zeker minder tijd in beslag. Mensen die dit soort cursussen geven zijn professioneel gekwalificeerd en zij worden automatisch vertrouwd. Bedenk dat het geven van een BHV cursus net zo goed voor uw organisatie kan zijn als voor een gezinsvakantie (voor de lekkages, ongelukjes en noodgevallen van het gezin).

Uw collega’s zullen misschien reageren door te zeggen: “dan zullen verregende mensen minder over uw organisatie denken”. Meestal is die uitspraak echter gewoon niet waar. Er is geen bewijs dat er op lange termijn een negatief effect is op mensen die de training krijgen (als in, kom terug en train na een week). Dit is vooral merkbaar bij cursussen ter voorkoming van ongevallen.

Een “continue curve” in de opleiding maakt het BHV programma tot een waardevolle deelnemer in een Veiligheidscultuur. Het BHV-programma bevordert de BHV, die op de meeste werkplekken misschien toch al niet zo veel voorstelt, maar op het gebied van preventie is het zeer waarschijnlijk dat het veiligheidsmanagement er baat bij zal hebben.

Lees meer:

Reanimatiecursus

Bedrijfshulpverlening

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.